Så här mitt i livet har han lagt skridskorna på hyllan Mikael Holmberg. Visserligen med en hel del träning kvar. Och med samma fru kvar. Men bilen – den har han bytt. Mot en RAV4 hybrid.

Det är med glimten i ögat han konstaterar att bilbytet nu är klart sedan ett par veckor. Från sportbil hybrid till Toyotas RAV4 hybrid.
– Det var hustrun som propsade på en större bil. Barnbarnen måste få plats sa hon. Och barnvagnarna, säger han och berättar samtidigt att barnbarnsskaran snart utökas till tre.

Läs mer om elhybrid

Han och hustrun Lotta har hängt ihop i 38 år. De bor i ett 100 år gammalt hus centralt i Örebro. Som de tänkte sälja för ett antal år sedan när deras tre barn flyttat ut.
– Men vi gjorde en helomvändning så jag renoverade kåken istället. Nu i somras byggde jag inglasat uterum och pool. Så att vi får hem barn och barnbarn någon gång.

Ingen tvekan om alltså att Mikael är en aktiv person. Och att han så varit även tidigare i livet. Som hockeyspelare.
– Mellan 1980 och 1999 spelade jag a-lagshockey. Det var fantastiskt att kunna försörja sig på att göra det bästa man visste. Det som var min hobby.
Vilket han gjorde. I Färjestad, Leksand, Wien och ÖIK. Ända till konkursen 1999.
– När grabbarna var små var jag hockeytränare. Men de valde fotbollen istället, säger han med ett smile. Jag tränar fortfarande. Bland annat paddel.
Paddel är den nya trendträningen och är en slags blandning mellan tennis och squash.
– Det är socialt kul, man spelar 4 pers med regler som i tennis. Jag kör en del gruppträning på Friskis & Svettis också. Spinning, skivstång och intervall.

Idag jobbar Mikael på Folksam som administratöransvarig på Örebro-, Västerås- och Karlstadkontoret. Och tar hand om allt som strular med teknik exempelvis.
– En del tekniktrassel klarar jag att fixa själv. Men det är klart med 160 teknikfyllda arbetsplatser får jag kalla på hjälp då och då.

Tekniken var dock inget som styrde hans val av bil. Det gjorde miljöintresset.
– Ju äldre jag blir desto mer tänker jag på vad vi lämnar efter till våra barnbarn. Hemma är vi sopsorteringsexperter vågar jag påstå. Och min förra hybridbil var grymt energisnål.

Just nu: Inbyteskampanj vid köp av elhybrid

RAV4:an har Mikael bara haft någon vecka så där har han ingen exakt koll på förbrukningssiffror.
– Får dock en jättebra feeling i den nya hybridbilen. Trivs kanon faktiskt. Man sitter bra, kommer upp lite, får en bra överblick. Det gillar jag. Tycker att den är piggare än sportbilen. Faktiskt.
Körkomforten är också bekvämare.
– På lite längre körningar ställer jag farthållaren så att jag slipper gasa. Då träder systemet in där bilen bromsar av sig själv om något skulle dyka upp.

Än så länge säger han sig inte ha upptäckt alla bilens finesser. Men det är inget som direkt brådskar.
– Jag prövar mig fram allteftersom. Gillar att bilen är så mycket piggare i starten jämfört med en bensinare eller diesel. Och så går den så mycket tystare.

Vill du provköra en elhybrid? Här bokar du

Efter 20 års längtan är elhybriden hennes!

Läs om Nadina och hennes erfarenheter av elhybrid här »

Läs mer
Måste man ladda en elhybrid? Svaret är - nej!

Läs om Daniel och hans erfarenheter av elhybrid här »

Läs mer